Lody domowe mają tę przewagę, że są bez chemii i konserwantów,
no i można ograniczyć ilość cukru. Znalazłam
ciekawy przepis na lody truskawkowe na
stronie Moje wypieki. Przepis podobał
mi się, bo nie wymagał maszynki do lodów i co najważniejsze nie trzeba długo
czekać aż się lody zamrożą, bo najlepsze
są już po kilku godzinach.
Wprowadziłam małe zmiany w proporcjach, wyszły przepyszne.
Składniki :
500g
truskawek 1 łyżka ocet balsamiczny
5 łyżek cukru trzcinowego
500ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
W tym czasie ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Wymieszać delikatnie ze schłodzonym puree truskawkowym, niezbyt dokładnie tak, żeby w masie lodowej powstały smugi.
Formę
keksówkę wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej i wypełnić masą truskawkową. Włożyć
do lodówki na kilka godzin. Jeśli będą leżakować w zamrażarce całą
noc, to zmrożą się na bardzo twardo, przed spożyciem trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby łyżka a swobodnie
nabierała masę
lodową. Smacznego
tzn do lodówki czy zamrażarki?
OdpowiedzUsuń///majkabally :)
precyzuję, masę wkładamy do zamrażarki, jednak lody po dłuższym mrożeniu są bardzo twarde, koniecznie trzeba je wyjąć wcześniej przed nałożeniem i odczekać aż zmiękną. Zastanawiałam się, czy po zamrożeniu nie wyjąć ich z zamrażarki i nie trzymać w lodówce, żeby nakładały się miękko do wafelków. W rezultacie za każdym razem, gdy chciałam lody nałożyć wykładałam wcześniej z zamrażarki. Dzisiaj zrobiłam bananowe, tym razem na bazie jogurtu, może nie będą tak twarde jak ze śmietany. Pozdrawiam:-)
Usuńzrobiłam, wyszły fantastyczne! dziś na blogu się pojawią. Dziękuję :)
UsuńŚwietny przepis......muszę namówić córkę na nie ...truskawki mam w ogrodzie...
OdpowiedzUsuńSerdeczności posyłam na południe.....
Polecam :-) Proszę się podzielić, czy się udały i czy smakowały? W Italii upalnie, a my zaczynamy dziś malowanie mieszkania, nie ma lekko, ale damy radę, chcemy zdążyć z remontem przed przyjazdem wnuka do nas na wakacje. Serdeczności i pozdrowienia.
Usuń